Vizija i Misija

Vizija

wpd Adria želi doprinijeti očuvanju okoliša i gospodarskom razvoju u Hrvatskoj i regiji ulaganjima u iskorištavanje obnovljivih izvora energije, smanjivanjem ugljičnog otiska i ovisnosti o fosilnim energentima te osiguravanjem čiste energije na kojoj će se temeljiti održivi razvoj.

 

Misija

wpd Adria želi postati najpoželjniji partner lokalnim zajednicama u razvoju korištenja potencijala obnovljivih izvora energije budući da će one cijeniti iskrenu brigu i razumijevanje njihovih potreba i specifičnosti prilikom planiranja i realizacije projekata. Ovakav odnos će biti temelj uspješnih projekata koji će se ostvariti u ambicioznim rokovima i našim ulagačima pružiti optimalne povrate, a pristupačnu čistu energiju korisnicima u Hrvatskoj i regiji.

Održiv i društveno osviješten odnos prema okolišu važna su pitanja za wpd. Iz tog razloga, wpd ne samo da doprinosi opskrbi zelenom električnom energijom, već i nadoknađuje dio emisija CO₂ koje uzrokuje sama tvrtka. Srednjoročno, planiraju se nadomjestiti sve emisije uzrokovane radom wpd-a.

Glavna motivacija wpd GmbH-a dolazi iz želje za zaštitom okoliša i prirodnih resursa. Zato odgovorno pristupamo našem svakodnevnom radu. Na primjer, umjesto nepotrebnih letova i putovanja automobilom koristimo vlak ili bicikle tvrtke za kraće distance kad je god to moguće.

Analiziramo količinu emisija koja se ostvaruje radom naših ureda i putovanja te ih kontinuirano,  barem djelomično, nadomještamo. U tom smislu, do sada smo se posvetili brojnim projektima. Na primjer, pošumljavanju u Gvatemali, očuvanju zemlje i resursa na Šri Lanki i mijenjanju petrolejskih lampi solarnom rasvjetom u Pakistanu.

S takvih aktivnosti redovito dobivamo pozitivne povratne informacije. Tako se na primjer, prašuma u Gvatemali posljednjih par godina postojano proširivala, a lokalno stanovništvo se uključilo u projekt.

Poljoprivrednici danas sami usvajaju održive metode i brinu se za obnavljanje vlastitih šumskih zaliha. Ulaganje u solarnu energiju u Pakistanu istovremeno ima višestruko pozitivne posljedice: smanjuje se emisija stakleničkih plinova, olakšava financijska opterećenost obitelji, a djeci je omogućeno dulje učenje u večernjim satima. Te promjene smatramo vrijednima i značajnima.

„Za nas je važno da naš uspjeh u sektoru vjetra upotpunimo podrškom nekomercijalnih projekata iz drugih sektora i na taj način ostvarujemo mali doprinos očuvanju našeg Planeta.“

 

Dr. Hartmut Brösamle
Predsjednik uprave wpd GmbH