wpd Adria

wpd Adria regionalna je podružnica njemačkog wpd-a, jednog od lidera u korištenju obnovljivih izvora energije i trenutno najvećeg on-shore developera vjetroparkova u Njemačkoj. U Hrvatskoj smo za sada uspješno realizirali četiri projekta: VE Trtar – Krtolin, VE Orlice, VE Katuni i VE Ponikve, ukupno instalirane snage od gotovo 100 MW.

Kompanija istražuje potencijalne lokacije za buduće projekte u Hrvatskoj, ali i zemljama u širem okruženju te se trenutno nalazi u svom drugom razvojnom ciklusu. Osim vjetroelektrana, zainteresirani smo i za razvoj hibridnih postrojenja koja bi se utilizirala energiju vjetra i sunca, ili vjetra i vode. Realizacija takvih projekata, osim doprinosa elektroenergetskom sustavu i povećanju proizvodnje iz OIE, donosi dugoročnu korist jedinicama lokalne samouprave kroz izravni proračunski doprinos.

Za vrijeme definiranja obuhvata projekta, wpd vodi računa o poticanju održivog razvoja zajednice u kojoj djeluje, posebno kroz donacije usmjerene dobrobiti djece i mladih, očuvanju prirodne i kulturne baštine te razvoju organske poljoprivrede.

Zainteresirani smo za razvoj projekata u Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

wpd je pouzdan partner za razvoj, financiranje, gradnju i upravljanje vjetroparkovima na kopnu i na moru. Srednje velika kompanija osnovana je u Bremenu 1996. Danas radi u 25 zemalja diljem svijeta te s preko 2.500 stručnjaka ima vodeću ulogu u povećanju udjela obnovljivih izvora energije i podršci očuvanju klime.

U Njemačkoj je wpd postigao vodeću poziciju u ekspanziji kopnenih vjetroelektrana, a također je uspješan u razvoju odobalnih vjetroelektrana, pretežito u Europi, ali i na drugim kontinentima. Već godinama wpd ima prvoklasni A kreditni rejting agencije Euler Hermes, članice Allianz Grupe. Ovo vanjsko vrednovanje kreditnog potencijala naglašava izvrsne potencijale koje wpd ima na osnovu čvrste sadašnje pozicije i sjajnih postignuća.

Projektiranje vjetroelektrane složen je proces. Pri realizaciji kopnenih vjetroelektrana, wpd projektira i sudjeluje u svakoj projektnoj fazi kako bi se osigurala uspješna realizacija i zajamčila profitabilnost.

Odobalne vjetroelektrane predstavljaju nezaobilaznu komponentu u borbi protiv emisije stakleničkih plinova u energetskom sektoru. Ovdje se wpd može osloniti na svoje globalne uspjehe, svoje bogato iskustvo i brojne suradnje i partnere.

Solarna energija predstavlja daljnji važan doprinos uspjehu energetske tranzicije. I na ovom rastućem tržištu wpd posluje širom svijeta i širi svoje iskustvo.

5.620 MW
instaliranog kapaciteta
3.600
članova osoblja
Projekti u razvoju
13.870 MW
vjetroelektrana na kopnu
Projekti u razvoju
30.400 MW
vjetroelektrana na moru
2.520
postavljene vjetroturbine
30
zemljama diljem svijeta
Projekti u razvoju
2.300 MW
fotonaponski